感謝各位會員的參與,「2014台灣病理學會細胞學線上能力測試」已順利結束,本次測試答案如下,虛擬玻片網站將開放報名者使用所提供的帳號與密碼重複登入,以方便比對答案。本次測試相關統計結果將於5月25日台灣病理學會春季年會報告。

台灣病理學會 細胞學委員會 
敬上

 

婦科抹片(GYN)能力測試答案

1. 40 y/o, routine examination, LMP: 12 days
Ans: High grade intraepithelial lesion

2. 56 y/o, admission due to pleural effusion, menopause
Ans: Adenocarcinoma, extra-uterine
Comment: To identify abnormal glandular cells in a clean background.

3. 70 y/o, post-menopausal bleeding
Ans: Squamous cell carcinoma
Comment: To identify abnormal squamous cells in a bloody or massively necrotic background. In any specimen with abnormal cells is by definition "satisfactory for evaluation".

4. 45 y/o, increased vaginal discharge
Ans: Negative, with Trichomonas vaginitis

5. 38 y/o, routine examination, LMP: 10 days
Ans: Low grade intraepithelial lesion

 

非婦科抹片(Non-GYN)能力測試答案

1. 65 y/o, male, hematuria, urine cytology
Ans: Negative for malignant cells
Comment: To identify this is an instrumented urine specimen. The cellularity and clustering are apparent due to instrumentation. Umbrella cells are prominent. Cellular atypia is absent. 

2. 70 y/o, female, ascites
Ans: Positive for adenocarcinoma
Comment: To identify intracytoplasmic mucin vacuoles.

3. 72 y/o, male, pleural effusion
Ans: Small cell carcinoma

4. 35 y/o, female, breast aspiration
Ans: Fibroadenoma

5. 45 y/o, female, parotid gland aspiration
Ans: Mucoepidermoid carcinoma, low grade
Comment: To identify the background mucoid material on low-power and the hidden goblet cells on high-power. In low-grade mucoepidermoid carcinoma, the cytomorphology can be very bland, therefore deceptive for benign mimickers such as pleomorphic adenoma. (Note: Background material: mucin pools vs myxoid matrix.)